George Washington je toliko obožavao sladoled da je čak kupio i opremu za proizvodnju sladoleda!

104

Trećeg ponedjeljka u veljači odaje se počast američkom prvom predsjedniku, Georgeu Washingtonu, čiji je rođendan 22. veljače!

U 18. stoljeću sladoled “Ice cream” je bio poslastica omiljena među elitom. Francuzi su donijeli ovu poslasticu u Ameriku, a jedan od ranih američkih ljubitelja ove ledene poslastice, kaže John L. Smith Jr. koji piše za ”Journal of the American Revolution”, bio je George Washington.

U to doba sladoled je bio poslastica za bogataše, kaže Smith:

Sladoled je u početku bio luksuz rezerviran uglavnom za imućnije osobe. Novac bi bio potreban da posjedujete barem jednu kravu i da ne morate prodavati njezino mlijeko i vrhnje; za to bi bile potrebne prilično velike količine šećera (uvozna roba), kao i soli (također iz uvoza). Za izradu sladoleda potreban je i led, koji se zimi morao rezati na rijeci i stavljati u ledenicu u nadi da će ga još biti do ljeta (većina domova ne bi imala ledenicu). Konačno, izrada sladoleda mogla bi iziskivati ​​popriličnu količinu posla i većina obitelji ne bi si mogla priuštiti vrijeme da član obitelji ili sluga ‘trate’ praveći tako ”neozbiljno” jelo.

U vrijeme prije rata, dok je Washington vodio svoj dom u Mount Vernonu, pretpostavlja se da ga je kolonijalni guverner Virginije upoznao sa sladoledom. I Washingtonu se jako svidjela ta ledena slatka stvar. Toliko, zapravo, da je, kada je preuzeo predsjedničku dužnost, sa sobom ponio i sladoled.

Zapisi ukazuju na to da je Washington kao predsjednik kupio hvataljku za posluživanje sladoleda i dva “dvostruka limena kalupa za sladoled”. Slijedilo je “2 Iceries Compleat”, dvanaest “ledenih tanjura” i trideset i šest “lonaca za led”. (“Potnica za led” bila je mala čašica koja se koristila za držanje sladoleda budući da je u kolonijalno doba bila tekućnija, posebice za vrućih dana.). Veliki broj lonaca za sladoled sugeriraju da je ovo bio omiljeni desert u Mount Vernonu, kao i u glavnom gradu.

Kad bi gosti dolazili predsjedniku u posjetu, bili bi posluživani sa sladoledom.

A obzirom da je danas 22. veljače Georgeu Washingtonu rođendan donismo 10 zanimljivih činjenica koje možda ne znate o ovom velikom čovjeku koji je obožavao sladoled!

  1. Washington se uglavnom samoobrazovao. Kada je otac Georgea Washingtona umro 1743. godine, ostalo je malo novca za potporu formalnog obrazovanja 11-godišnjeg Georgea. Washingtonovo formalno školovanje završilo je kad je imao 15 godina, ali njegova potraga za znanjem nastavila se cijeli život. Jako puno je čitao kako bi postao bolji vojnik, farmer i predsjednik, dopisivao se s autorima i prijateljima u Americi i Europi te razmjenjivao ideje.
  2. Bio je neustrašiv u borbama. Dok su posvuda oko njega padali vojnici, George Washington je jahao naprijed kako bi preuzeo kontrolu nad linijama koje su se urušavale u bici kod Monongahele 9. srpnja 1755. Dok je jahao duž redova tražeći da umiri ljude, Washingtonu su dva konja izbijena ispod njega, a četiri metka su problila njegov kaput. Unatoč strahu da će svakog trenutka biti oboren, Washington je dovikivao svojim trupama: “Paradirajte sa mnom, moji dobri drugovi, uskoro ćemo ih imati!”
  3. Hrabri postupci Washingtona spasili su američku revoluciju dva puta!
  4. Nikada nije zlorabio vlast!
  5. Washington je posjedovao više od 50.000 hektara i bio je gorljivi promotor širenja na zapad
  6. Washington je volio zabave i bio je odličan plesač! Postoje mnogi izvještaji o njegovom plesu do kasno u noć na raznim balovima i zabavama. Volio je kazalište i tijekom života je posjećivao razne predstave. A u vrijeme kada su svi bili formalni i ‘ukočeni’ pogotovo u onosu muškaraca i žena, Washington je bio poznat po tome da je obožavao očijukati sa ženama.
  7. Washington je prvi potpisao Ustav Sjedinjenih Država! Godine 1787. Washington je otputovao u Philadelphiju kako bi prisustvovao konvenciji okupljenoj da preporuči promjene u Konfederaciji. Jednoglasno je izabran za predsjedatelja Ustavne konvencije. Kao predsjednik konvencije, Washington je dobio privilegiju da bude prvi koji je dodao svoje ime ovom dokumentu.
  8. Jednoglasno je biran za predsjednika dva puta! Vodstvo Washingtona tijekom Revolucije i Ustavne konvencije, besprijekorni karakter i njegova demonstrirana spremnost da ne zlorabi vlast učinili su ga idealnim predsjedničkim kandidatom. Čak je i nedostatak biološke djece otklonio zabrinutost nekih koji su se brinuli oko uspostave američke monarhije. Tijekom prvih izbora 1789. Washington je pobijedio birače svih deset država koje su imale pravo na izbore. Godine 1792. Washington je dobio svih 132 elektorska glasa, pobijedivši u svakoj od petnaest država.
  9. Washington je bio pravi poljoprivredni inovator i pionir! Tijekom svog života, Washington je pokazivao veliko zanimanje i oko za korisne tehnologije svih vrsta. Iskoristivši dobrog magarca koji mu je poslao španjolski kralj na dar, Washington je postao jedan od najistaknutijih uzgajivača i promicatelja američke mazge. Kao predsjednik, Washington je potpisao patent za novu tehnologiju automatiziranog mlina. Zaintrigiran dizajnom, Washington je dao instalirati tehnologiju automatiziranog mlina Olivera Evansa u svoj mlin itd…
  10. Washington je jedini predsjednik robovlasnik koji je oslobodio svoje robove! George Washington je svoje prve robove naslijedio kada je imao 11 godina.Washingtonov stav prema ropstvu postupno se mijenjao kako je rastao, a posebno dok se borio za slobodu u Američkoj revoluciji. U svojoj je oporuci uredio oslobađanje tih robova koji su mu pripadali nakon smrti njegove supruge (oko 123.) i, kao što je zahtijevao zakon, njegovo je imanje plaćalo brigu o bivšim robovima Mount Vernona desetljećima nakon njegove smrti.