Danas obilježavamo svjetski dan socijalne pravde!

62

Svjetski dan socijalne pravde obilježava se svake godine 20. veljače. Osviještavanje važnosti unaprijeđenja socijalne pravde uzima sve veći zamah u svijetu i smatra se da bi trebao biti središnji cilj agende svih međunarodnih, nacionalnih i regionalnih politika.

Povijest Svjetskog dana socijalne pravde seže u davnu 1995. godinu kada je u Danskoj održan Kopenhagenski summit koji je rezultirao Deklaracijom i Programom a koji pozivaju na okončanje zabrinjavajućih pitanja kao što su siromaštvo, nezaposlenost i diskriminacija u društvu.

Promicanje dostojanstvenog rada i pravedne globalizacijske agende usmjerene na temeljna prava, mogućnosti zapošljavanja, socijalnu zaštitu i konstruktivan socijalni dijalog između vlada, poslodavaca i radnika ključno je za stavljanje socijalne pravde u središte.

Svjetski dan socijalne pravde svake nas godine podsjeća na potrebu izgradnje poštenijih i ravnopravnijih društava. Ovaj je dan posvećen promicanju socijalne pravde i osiguravanju da svatko ima priliku ostvariti svoj puni potencijal. Svjetski dan socijalne pravde nije nekakav koncept koji se događa negdje daleko, on je značajan jer ističe važnost socijalne pravde za sve nas!

20. veljače imamo priliku da posvetimo malo vremena razmišljanju o napretku postignutom u borbi za socijalnu pravdu i za prepoznavanje preostalih izazova te da podsjetimo društvo na zajedničke napore potrebne za izgradnju pravednijeg i uključivijeg svijeta.

Svake godine 20. veljače naglašava se potreba za promicanjem socijalne uključenosti i kohezije te za borbom protiv diskriminacije i nejednakosti. Svjetski dan socijalne pravde prilika je za izgradnju boljeg, pravednijeg svijeta za sve u kojem svatko ima priliku ostvariti svoj puni potencijal. A da bi se to postignulo, potreban je kolektivni napor koji zahtijeva predanost i suradnju svih pojedinaca i zajednica.