‘Najmanitije’ karnevalsko ludilo u Makarskoj  jer ‘ životu nekad triba ‘pustit na voju’!

149

13. veljače započet će Zimski karneval u 15,00 sati okupljanjem maškara kraj hotela Meteor i Palma u Ulici kralja Petra Krešimira IV, a tradicionalna večera uz glazbu uživo od 18,00 sati u hotelu Miramare.

Bez obzira plešete li sambu na ulicama Rio de Janeira ili uživate u lokalnoj atmosferi, brazilski karneval je proslava kao nijedna druga! Ovaj uzbudljivi događaj obično se slavi u veljači ili početkom ožujka, pred kršćansko vrijeme korizme. To je ono čarobno godišnje doba kada ulice Brazila ožive živim bojama, zaraznim ritmovima i neprekidnim svečanostima!

Kod nas se poklade održavaju između Tri kralja i korizme kada pod maskama ludujemo i ‘guštamo’ u jelu i piću. Priča se da je stanje ‘manitanja’ na Mediteranu bilo ‘najmanitije’, a grad Makarska također ima svoju povijest razuzdanosti i ludovanja pod maskama kada se Makarani otmu kontroli jer misle da je za vrijeme karnevala sve dozvoljeno.

Najbolje stanje Makarana u vrijeme poklada opisuje Marino Srzić:” Na meti poruge i najsirovije kritike našli su se baš svi ‘s maslom na glavi’. Kraljevi, predsjednici, poteštati i bogatuni, te lokalni foteljaši. Sve je frustracije, nakupljene tijekom godine, valjalo bar jednokratno išvogati da čovjek ne bi ‘oša na kvasinu’. Zato poklade možemo pojmiti kao iskonsku grupnu psiho terapiju, kasnije zamijenjenu sedativnim pripravcima.

Mudrom biskupu Bijankoviću, pripisuje se dijagnosticiranje ‘usfulminanosti puka’ i propisivanje terapije i to u korizmi! Ideja o odušku u razdoblju pokore, nije posve originalna i zabilježena je i u nekim talijanskim gradovima. Bio bi to kratak prekid od strogog suzdržavanja radi dostojnog dočekivanja Velike šetimane. Inače asketski nastrojeni Bijanković, shvatio je da će mu stado teško izdržati četrdesetodnevni’ silenzio’. Jedna je vremešna sugrađanka legendu prepričavala ovako – Blaženomu Bijankoviću Makarani nisu dali mira. Uvik im je vrtio crv u guzici. Ne bi mogli izdurat cilu korizmu, pa bi ih jednu nedilju pustio da se isprdecaju i onda bi lakše činili kuco do Uskrsa! To se zvalo kavalkina. Tako se zva jedan antiki bal.

Pred vrijeme pokore, posebno se aktivno radi na problemu koji je danas postao ključnim; na natalitetu. Našim starima brojnost potomaka nije pričinjavala ni inače većih komplikacija. Prinove se bilježe u učestalom ritmu. Pomnim praćenjem datuma rođenja, neka će statističarska ‘čimavica’ otkriti znakovitu zakonitost. Mali Makarani na svijet su nekoć dolazili najčešće od konca rujna do kraja godine, što znači da su začeti od Tri kralja do početka korizme, u vrijeme karnevala. Granice suzdržavanja tada postaju elastičnije!

Ne samo da se devet mjeseci iza poklada rađalo više djece, nego je unutar tog broja bilo i više izvanbračne prinove nego inače. Posebno od sredine pretprošlog do prvih desetljeća prošlog stoljeća. Takva djeca kasnije dobivaju pridjevak malih ‘krnji’. Govorilo se da su to posebno sretna djeca, berekinasta i škercana, baš kao i maškare, koje su u ritmu sveopćeg ‘incanja’, potakle njihovo začeće.

Propovijedi župnika i preporuke biskupa, posebno se referiraju na ‘pogubnu pošast poganog mahnitanja’. Šalju se ćudoredne poslanice: ‘Neka se mladići u kolo ne hvataju uz mlađane divice. Ne valja pripustiti da grišno tilo nadvlada čestitost i strah Božji!’
Daleko kasnije, u eri tanga, zamjera se pretijesnom dodirivanju tijela, te vrtnja u kolu, kojoj je nekad prigovarano, postaje uzorom čednosti.

Postoje i čakule o tajnom sudjelovanju i ponekog iz redova klera na karnevalskim feštama. Elemenata za povjerovati ima, no dokaza nema. Krinke, maske i morete, uspješno sakrivaju identitete. Zato takve priče ostaju visjeti u zraku samo kao fjabe, a neke prelaze i u legendu. Nije za prigovoriti. Zdravom veselju uz spizu i balanje, ni na najćudoredniji nemaju što zamjeriti. ”, dodaje Marino Srzić.

Grad Makarska i Turistička zajednica već odavno se pripremaju za pokladne dane, a s nestrpljenjem se očekuje utorak 13. veljače kada će na gradskoj rivi biti održan tradicionalni Zimski karneval, 22. po redu.

Zimski karneval koji se održava 13. veljače započet će u 15,00 sati okupljanjem maškara kraj hotela Meteor i Palma u Ulici kralja Petra Krešimira IV, a tradicionalna večera uz glazbu uživo od 18,00 sati u hotelu Miramare.