Tvornica Premis – 2. u Hrvatskoj po proizvodnji sladoleda

3911

TVORNICA PREMIS – DRUGI U HRVATSKOJ

TVORNICA PREMIS JEDNA OD RIJETKIH MAKARSKIH TVORNICA DANAS IMA GODIŠNJE PRIHODE OD 5 MILIJUNA KUNA TE ZAPOŠLJAVA DO 20 RADNIKA

Tvornica Premis za tjedan ili dva izlazi s novim kadicama sladoleda koje su napravljene u tajnosti, a kojima se približila zanatskom sladoledu. Lani je Tvornica Premis proizvela i prodao 300 tisuća litara sladoleda te je povećao proizvodnju
sa 800 litara sladoleda po satu, na 1400 litara i sladoledom opskrbljuje cijelu Hrvatsku u kojoj ima 450 kupaca

Kada je prije 23 godine Miro Premeru u podrumu svoje obiteljske kuće započeo proizvoditi sladoled Premis, zasigurno nije slutio da će njegov pogon kroz 11 godina prerasti u jednu od rijetkih tvornica u Makarskoj i jedinu tvornicu sladoleda u Dalmaciji. Iz kućnog prostora od 100 kvadrata Tvornica Premis je proizvodnju preselio u prostor od 1200 kvadrata na Voliciji, a prihod je sa 500 tisuća kuna godišnje povećao na današnjih 5 milijuna kuna.

U posljednje četiri godine tvornicu Premis vode Mirovi sinovi, Toni i Zoran Premeru. U tvornici Premis je zimi zaposleno šest, a ljeti 20-ak radnika, a tvornica je lani proizvela i prodala 300 tisuća litara sladoleda. Sljedećeg tjedna Premis će prezentirati svoj novi proizvod koji još nije izašao na tržište, a novitetom će se zamijeniti stari izgled kadica sladoleda koji se prestaje proizvoditi. Osim toga, Tvornica Premis je lani od Ministarstva poduzetništva dobio poticaj od 300 tisuća kuna za kupovinu novih strojeva za ubacivanje komadića voća, čokolade i keksa u sladoled, a koji su koštali 1,1 milijun kuna.

DALMATINSKO CARSTVO SLADOLEDA
Proizvode ih roboti, a ‘šokiraju’ se na minus 40 stupnjeva

Poticaji za inovacije

Kako će izgledati nova linija Premisovih sladoleda i na koji način su sladoledi makarske tvornice postali hit u Hrvatskoj, ispričao nam je komercijalni direktor Premisa Zoran Premeru. Prema njegovim riječima, novitet koji će uskoro biti plasiran na hrvatsko tržište sastojat će se od kadica sladoleda od kojih će se svaka ukrašavati ručno, tako da je teško da će Premisove nove sladolede itko moći kopirati. Novi proizvod radi stroj jumbo robot koji je Premis nedavno kupio, tako da ni u jednoj vitrini brojnih restorana i kafića diljem cijele Hrvatske neće biti istog sladoleda.

Počeci su uvijek teški

Nove kadice sladoleda napravljene su u tajnosti i još ih nitko nije ni vidio, a njima je obitelj Premeru ‘pobjegla’ od industrijskog sladoleda te se približila zanatskom sladoledu. – Počeci su uvijek teški i naše je odradio otac Miro koji je najviše zaslužan za današnju tvornicu, jer smo ja i brat 1992. godine kada je tvrtka osnovana, bili mali. Otac je tada sam vršio dostavu za cijelu Rivijeru, a pogon je imao svega par osnovnih strojeva za razliku od danas kada ih je u tvornici oko 20. U počecima smo Rivijeru opskrbljivali ugostiteljskim sladoledom koji je bio pakiran u tzv. male ravne kade. Prije pet godina smo napravili visoke i ukrašene kadice sladoleda i to je bio naš i jedini novitet na hrvatskom tržištu koji je lani u potpunosti kopirala konkurencija.

Međutim, to nas nije obeshrabrilo nego nam je dalo vjetar u leđa da napravimo opet nešto novo i drugačije što smo i uspjeli čime nas je konkurencija samo potaknula na inovaciju, kazao je Premeru dodavši da Premis inovacije stvara nakon što poprati sve ozbiljnije sajmove sladoleda na kojima se i skupljaju ideje.

Po satu se proizvede 1400 litara sladoleda

– Kupili smo i šok frizer koji sladolede smrzava na 40 stupnjeva ispod nule te kontinuirani frizer čime smo proizvodnju sladoleda sa 800 litara po satu, povećali na 1400 litara na sat. Ovim smo nakon Leda, od lani postali druga tvornica u Hrvatskoj po kapacitetu sladoleda. Za sada sladoledom opskrbljujemo cijelu Hrvatsku,a ima interesa i u Srbiji i Crnoj Gori. Lani smo od 200 potencijalnih kupaca pristali uzeti njih 100, a i ove godine ćemo raditi sa oko 70 novih tako da sada imamo oko 450 kupaca, kazao je Premeru koji zajedno s bratom Tonijem poticaje Ministarstva poduzetništva koristi u posljednje tri do četiri godine i to u svrhu kupovine novih strojeva. Osim proizvodnje sladoleda, Premis ujedno proizvodi i preljeve od čokolade, višnje, jagode, karamele, banane i kivija za Konzum i Velpro, a koji su zadnjih pet do šest godina dostupni na cijelom hrvatskom tržištu te sladolede za Tommy.

Ugostiteljske kadice

Najprodavaniji proizvod Premisa su ugostiteljske kadice sladoleda koje se prodaju isključivo u restoranima i kafićima, a obiteljska pakiranja koja kupuju supermarketi čine 10% prometa. Tu su još i impulsni sladoledi na štapićima koje tvornica uvozi iz Italije i Španjolske, a Premis od 2013. godine radi i program s igračkama.

Cup to go novitet
na svjetskom tržištu

– Lani smo počeli proizvoditi cup to go koji je postao novitet ne samo na hrvatskom, već i na svjetskom tržištu. Riječ je o sladoledima koji su zapakirani u čašice. Oni se nikada ne prodaju kao takvi već se u ugostiteljskim objektima i vitrinama koje su smještene u trgovačkim centrima diljem cijele Dalmacije, Zagreba, Rijeke i Pule. Na njih dodaju preljevi tako da je cup to go postao personalizirani sladoled. Novitetima smo u zadnjih pet godina učetverostručili promet i sada već pripremamo novi program za ponovnu prijavu na natječaj Ministarstva i to za veće investicije. Kazao je Premeru koji pojašnjava da je njegova obitelj dugo godina pokušavala naći adekvatan prostor u Makarskoj za tvornicu, međutim puno vremena se izgubilo na iznalaženje lokacije. Danas tvornicu Premis koja je u sladolednom biznisu najveća u Dalmaciji, posjećuju kupci iz cijele Hrvatske.

Premis uskoro planira povećati kapacitet tvornice i raditi dodatne rashladne pogone. Šok tunel za zamrzavanje proizvoda na 40 stupnjeva ispod nule. Komore za smještaj većih količina sladoleda što će iziskivati dodatni građevinski projekt. Ujedno je u planu i proizvodnja 2000 litara sladoleda po satu.

U tvornici Premis na Voliciji sladoledi se ‘šokiraju’ na 40 stupnjeva ispod nule. Hlade se na 22 stupnja ispod nule

Premis je nedavno nabavio nova liniju za pasterizaciju i homogenizaciju za 1200 litara sladoleda na sat. Ujedno i stroj koji hladi sladoledu bazu sa 85 stupnjeva na 4 stupnja.