Tvrtka Premis Makarska uzor u proizvodnji sladoleda

5256

Tvrtka Premis Makarska uzor u proizvodnji sladoleda: Ključ uspjeha je biti drugačiji

Ulaganjem u tehnologiju, kvalitetom proizvodnje i inovativnošću obiteljska tvrtka Premis Makarska među najsvjetlijim je primjerima u Dalmaciji i puno šire. Prave sladoled za šire dalmatinsko tržište (500 000 litara sladoleda godišnje) i drugi su, odmah iza Leda, proizvođač sladoleda u Hrvatskoj.
– Tvornicu sladoleda pokrenuli su otac i stariji brat prije 23 godine. Brat Toni i ja smo od malena u njoj, a ozbiljnije od 2005., podsjeća Zoran Premeru koji zajedno s bratom Tonijem vodi tvrtku. Toni je zadužen za proizvodnju, a Zoran za prodaju – navode ukratko braća Premeru za čiji se uspjeh i nagrade sve više čuje u zemlji, ali i izvan granica Hrvatske. Zaposlenih je u Premisu osam, a u sezoni i 15. U Makarskoj su prisutni na desetak mjesta i imaju vlastitu prodaju u hotelu Biokovo.

Asortiman

Asortiman tvornice sladoleda Premis Makarska je: obiteljski sladoled u pakiranjima od pola litre, konfekcijski sladoled i proizvodnja preljeva za sladoled. Bave se također i prodajom slastičarske opreme sitnog inventara, dekoracija i slično. Ponuda njihove tvrtke uvelike se razlikuje od drugih.

– Prateći strane sajmove, vidjeli smo da dosta toga u Hrvatskoj zaostaje. Onda smo novitete, koje smo vidjeli vani, počeli dovoditi u Hrvatsku. Naša tvrtka na prvom mjestu ističe kvalitetu, a ne cijenu. Noviteti koje smo vidjeli u Italiji bili su nam inspiracija. Počeli smo razmišljati kako možemo osmisliti neke stvari i ponuditi ovom biznisu nešto novo. Napravili smo par noviteta na svjetskom tržištu. Jedan dio smo plasirali na talijansko tržište.

Po njihovoj licenci proizvodit će u Italiji

– Ove godine na sajmu u Riminiju smo u siječnju dogovorili da se po našoj licenci radi u Italiji. Proizvod tvrtke Premis Makarsak“cup to go“ koji su napravili prije dvije godine, 2016. će po njihovoj licenci proizvoditi u Italiji.

Najveći je Premis Makarska proizvođač preljeva za sladoled u Hrvatskoj, jedan dio i izvozi.

I dok proizvodnja nije sada u punom jeku, širi se radni prostor. Cijeli pogon prostire se na 350 metara četvornih u tvornici na Voliciji br. 8. Sada prave 150 m2 rashladnih komora za skladištenje gotovih proizvoda.

Što Premis Makarska i u današnjem okruženju, kada gospodarstvu ne cvjetaju ruže, čini posebnim? Prije svega kvaliteta i inovativnost. Njihovi su proizvodi drugačiji od onih na tržištu.

– Uvijek gledamo biti korak naprijed i napraviti nešto drugačije. To je ključ uspjeha. Naši ugostiteljski sladoledi su posebni. Jedini smo proizvođač koji je uspio s džambo robotom, imamo 2 robota koji rade na ovoj liniji, napraviti poseban sladoled u kadicama. Kao da ih je umjetnik radio na malom stroju, ručno se ukrašavaju i svaki je različit.To smo prošle godine pustili kao novi proizvod – ponosno će Premeru.

Kontinuirano s novitetima na tržištu

– Za ovu godinu imamo novi proizvod. Izgleda kao kolač od sladoleda. Taj proizvod će moći iz dubinskog na stol. Rok trajanja mu je 18 mjeseci, nema kala ni bacanja. Imat ćemo kapacitet 6 000 komada u smjeni, odnosno proizvodnju od tisuću komada za sat kada se stroj upali. Naručili smo stroj i sada se radi. Preuzeli smo to kao talijansku licencu, mi njima „cup to go“, a oni nama taj njihov proizvod. I to je ove godine u našoj proizvodnji novitet – kaže Zoran Premeru.

Punom parom ovdje se radi od prvog lipnja do prvog rujna. Sada samo nadopunjuju zalihe. Prva veća proizvodnja je za 20 dana i to zaliha za sustav Metro, u što je sada dogovoren ulazak.

Priznanja i potpore

Na upit imaju li potpore šire zajednice u razvoju svoje inovativne proizvodnje Zoran Premeru ističe kako u posljednjih godinu dana ima dobru suradnju s Gradom. – Ta je suradnja rezultirala asfaltiranjem pristupne ceste našoj tvornici. Očekujemo da Grad iznađe mogućnosti i olakša nam širenje proizvodnje. U postojećim uvjetima kada plaćamo golemu cijenu komunalija to nismo u mogućnosti. Naime, plaćamo komunalije po kubnom metru, a kako zbog specifične proizvodnje moramo imati veliku visinu pa time i kubikažu prostora, iznos je dvostruko veći nego primjerice da ovdje imamo hotel. To je ono što bi nam stvarno pomoglo, inače je suradnja s Gradom jako dobra. Ministarstvo poduzetništva gotovo svake godine nam je davalo potpore za nabavu strojeva. Dobili smo 2014. poticaj za novog robota i šok tunel za smrzavanje.

– Od Županije smo 2015. dobili poticaj od Ministarstva poduzetništva za kupnju novih strojeva. Imali smo rok godinu dana za opravdati sredstva. Tražili su da imamo skok u proizvodnji. Target je bio 5 % mi smo ostvarili povećanje od 8 posto i bili smo kao primjer dobre prakse pozvani održati predavanje poduzetnicima kako kvalitetno iskoristiti sredstva Ministarstva. Ove godine nismo dobili poticaj od Ministarstva, ali smo dobili od Županije poticajni kredit za proširenje proizvodnog kapaciteta, rashladne komore – podsjeća Premeru.

Braća Premeru Zoran i Toni, mladi uspješni biznismeni iz Makarske potvrđuju kako malo poduzetništvo ima veliku moć i perspektivu. S inventivnim i kvalitetnim proizvodima, ova mala tvornica nametnula se i na europskom tržištu. Svakom bi, kažu, preporučili da se upuste u proizvodnju nečega, pogotovo autohtonih proizvoda i organske hrane. Ključ uspjeha je, naglašavaju braća Premeru, biti drugačiji od drugi.